Pivo Zlatý Bažant sa vyznačuje stredne silnou, príjemnou horkosťou. Stredne plná chuť a primeraná rezkosť, jemná chmeľová vôňa žateckého chmeľu a sýta, žiarivo zlatožltá farba, ktorú mu prepožičiava najmä vlastný slad, ho zaraďujú medzi najobľúbenejšie pivá na trhu

UPOZORNENIE: Používate zastaralý prehliadač, ktorý tieto stránky nevie zobraziť správne! Nové, bezpečné verzie prehliadačov sú k dispozícii tu: Chrome, FireFox, Opera, Safari alebo Internet Explorer.   [Zatvoriť]
Zlatý bažant logo

Obsah tejto web stránky je vhodný len pre osoby
staršie ako 18 rokov

Deň
Mesiac
Rok

Vyplnením a odoslaním tohto formulára súhlasíte so zásadami používania osobných údajov a so zásadami používania súborov cookies.
Pre viac informácií si prosím prečítajte naše Zásady používania osobných údajov a Zásady používania súborov cookies.

Pite rozumne

História značky

Abeceda
pivára


Písmeno A

Aj pivo má svoj príbeh.

Tento čisto prírodný nápoj bez aditív a konzervačných látok, s obsahom vitamínov, minerálov, stopových prvkov, antioxidantov a iónov je dnes považovaný za nápoj pre všetkých.

Vyrobiť dobré pivo v skutočnosti nie je také ľahké. Jeho znalci dobre vedia, že história výroby piva je napríklad v porovnaní s výrobou vína oveľa staršia, zložitejšia a zaujímavejšia.

Písmeno A pohár

Zlatý Bažant, slovenské pivo svetovej kvality, prináša malý slovník ABECEDA PIVÁRA. Obsahuje informácie o pive, ktoré by mal poznať každý, kto sa považuje za pivného znalca. Ostatných zároveň naučí, ako si čo najlepšie vychutnať dokonalý zážitok z piva.


Staňte sa pravým znalcom piva
Uvariť dobré pivo je veda
a správne ho načapovať je skutočné umenie


Kvalitu čapovaného piva ovplyvňujú
3 faktory


Úvod 1

Kvalita piva vyrobeného v pivovare

Za prvotriednu výrobu a dodržanie receptúry zodpovedá pivný sládok spolu s oddelením kvality v pivovare.

Úvod 2

Kvalita starostlivosti o pivo v podniku

Správne uskladnenie sudov, „odležanie“ piva bezprostredne po jeho prijatí, pravidelné čistenie výčapného zariadenia a jeho rúrok

Úvod 3

Kvalita starostlivosti o zákazníka v podniku

Umenie obsluhujúceho personálu pivo správne načapovať a naservírovať.


V pivovare sa pivo varí,
v podniku sa pivo robí.

Č ako Čapovanie
Čapovanie
Správne načapovať pivo je umenie

Pivo sa nalieva iba do dokonale čistého pohára, ktorý je vhodné priamo pred čapovaním prepláchnuť studenou vodou. Tak sa pohár očistí a zároveň vychladí.

Čapuje sa vychladené po stene pohára pod uhlom 45°, na jeden alebo na viackrát, aby malo požadovanú iskru.

Penu možno na záver do pohára dočapovať.



Info

Vedeli ste, že

výčapný kohút sa nesmie namáčať do piva, inak na ňom ostávajú zvyšky peny, ktorá po zaschnutí môže znečistiť ďalšie čapované pivo.

Čapovanie pohár
Čírosť

Kvalitné pivo poteší oko priezračnou čírosťou, výnimkou sú kvasinkové a pšeničné pivá s jemným zákalom.



D ako Degustácia
Degustácia
Pravý znalec vychutnáva pivo všetkými zmyslami

Zrakové vnemy

Najskôr sa hodnotí to, ako pivo vyzerá, aká je jeho farba, čírosť, pena a teplota. Najlepším indikátorom správnej teploty je zarosený pohár.

Čuchové vnemy

Vôňa musí byť čistá, chmeľová, bez cudzích prímesí. Hodnotíme ju tak, že pivo krúžením mierne premiešame, aby plne vynikla.

Chuťové vnemy

Nakoniec sa posudzuje chuť. Pivo treba na rozdiel od vína pri ochutnávaní prehltnúť. Je to preto, lebo horkosť rozpoznávame až na koreni jazyka. Iba po prehltnutí piva sa dá posúdiť jeho chmeľová horkosť. Dbajte na to, aby ste sa nenapili len peny, ktorá chuť piva skreslí (bude príliš horké).


F ako Farba

Farba

Prvotriedne svetlé pivo má pekný zlatý odtieň, podľa použitých prísad a spôsobu ich varenia a kvasenia. Hodnotí sa proti hárku bieleho papiera. Farby ležiaka môžu byť od zlatožltých cez jantárovo medené až po tmavohnedé. Bežne sa tvrdí, že tmavé pivá sú silnejšie, farba a sila piva však v skutočnosti spolu nesúvisia.

H ako Horkosť

Horkosť

Vďaka nej pivo pôsobí osviežujúco a radi si ho doprajú najmä muži. Pivu dodáva horkosť chmeľ, jedna z jeho štyroch základných prísad. Živice a esenciálne oleje v kvetoch chmeľu ovplyvňujú vôňu a horkosť piva a pomáhajú udržiavať jeho čerstvosť. Zlatý Bažant získava svoju chuť aj vďaka starostlivo vyberanému chmeľu z oblasti Žatca v Česku.

H ako História

História

Ľudstvo obľubuje pivo už viac ako 6 000 rokov. Spočiatku varili pivo ženy v domácnostiach, v stredoveku jeho varenie prevzali mníšske rády. Pivo bolo povolené aj v období pôstu, lebo sa nepovažovalo za jedlo. Chmeľ sa začal používať až neskôr, čím sa pivo stalo osviežujúcejšie a zvýšila sa jeho kvalita.

I ako Ingrediencie

Ingrediencie

Pivo je vyrobené zo štyroch základných ingrediencií: vody, sladu, chmeľu a kvasiniek. Zo starostlivo vybraného jačmeňa a z pramenitej vody sa klíčením a sušením získava slad, ktorý je dušou piva. Chuť a vôňu pivo získava pridaním dozretého chmeľu a pivovarníckych kvasiniek.

L ako Ležiak

Ležiak

Ležiak plzenského typu alebo lager je jasné, čisté, spodne fermentované pivo, ktoré sa líši od vrchne fermentovaných pív (v angličtine ich volajú „ale“ alebo „stout“). Ležiak plzenského typu predstavuje až 2/3 celosvetovej produkcie piva.

P ako Podpivník

Podpivník

Pivo by malo byť správne podávané v pohári s podpivníkom zodpovedajúcej značky. Pohár by vám mal na podpivník naservírovať obsluhujúci personál.


Info

Vedeli ste, prečo je pena biela?

Pivná pena sú vlastne tisíce malých bubliniek s plynom vo vnútri. Sú priesvitné a majú bezfarebné steny. Prenikajúce slnečné svetlo sa pri prechode bublinkou láme a delí na farebné spektrum.

Vzhľadom na veľké množstvo plôch sa farebné spektrum láme všetkými smermi, takže výsledkom je biela farba.

P ako Pena

Pena

Pivo obsahuje CO2 (oxid uhličitý), pena vzniká na jeho povrchu pri čapovaní. Jej úlohou je chrániť pivo pred vzduchom. Zabraňuje oxidácii, t. j. unikaniu CO2 z piva, a pivo ostáva dlhšie čerstvé a lahodné. Kvalitne načapované pivo má hustú, krémovú penu vysokú 2 – 3 cm a vydrží v tejto podobe 4 minúty.

P ako Pohár

Pohár

Aby ste mohli čapované pivo náležite vychutnať, pohár musí byť vychladený a dokonale čistý. Ak sa používa aj na iné nápoje (kola, džúsy), ostane na ňom mastnota či iné látky a pivo bude zvetrávať.

R ako Rezané pivo

Rezané pivo

Niet nad posedenie s kamarátmi pri dobrom pollitri. Pravidelný pivný rituál utužuje priateľstvá a poteší chuťové bunky. Vychutnajte si pivo s mierou. Rezanie piva využíva princíp odlišnej stupňovitosti, a teda aj hustoty piva. Dole sa načapuje pivo s vyššou stupňovitosťou a hore sa opatrne cez penu dočapuje pivo s nižšou stupňovitosťou (hustotou). Tento štýl najlepšie vynikne, keď sa zdôrazní aj svetelným kontrastom tmavého a svetlého piva.

R ako Ryska

Ryska

Pivo je hneď po načapovaní plné a husté, s lahodnou penou na povrchu. Hladina perfektne podávaného piva siaha po rysku na pohári. prípadne 2-3 mm pod ňu, lebo pivo „dôjde“. Znamená to, že sa ustáli a pena sa usadí na povrchu.

R ako Rituál

Rituál

Niet nad posedenie s kamarátmi pri dobrom pollitri. Pravidelný pivný rituál utužuje priateľstvá a poteší chuťové bunky. Vychutnajte si pivo s mierou.

T ako Teplota

Teplota

Pivo správnej teploty nielen vynikajúco chutí, ale aj primerane pení. Ideálne podávané pivo je vychladené na 7-10 °C, výnimku tvoria Zlatý Bažant Extra Cold alebo pivné špeciality.

V ako Vitamíny

Vitamíny

Pivo je vyrobené zo stopercentne prírodných, starostlivo pestovaných surovín. Neobsahuje žiadne konzervačné látky, zato je bohaté na vitamíny skupiny B, minerály, stopové prvky a na antioxidanty.

V ako Vôňa

Vôňa

Bohatá pena lepšie uvoľňuje vôňu chmeľu, takže pivný znalec privonia hneď, ako sa pivo načapuje. Ľahké zakrúženie pohárom pomáha z piva uvoľňovať aromatické zlúčeniny a tak precítiť vôňu piva. Jeho vône sa často prirovnávajú k vôňam jedla či iných nápojov.

V ako Voda

Voda

Len kvalitná pramenitá voda môže dať základ výnimočne dobrému pivu. Je to jedna z hlavných ingrediencií - pivo obsahuje až 90 % vody. Pri výrobe piva Zlatý Bažant sa používa voda z vlastných hurbanovských studní v hĺbke 60 - 100 m.


Bažant značka

Na zdravie!