Pivo Zlatý Bažant sa vyznačuje stredne silnou, príjemnou horkosťou. Stredne plná chuť a primeraná rezkosť, jemná chmeľová vôňa žateckého chmeľu a sýta, žiarivo zlatožltá farba, ktorú mu prepožičiava najmä vlastný slad, ho zaraďujú medzi najobľúbenejšie pivá na trhu

UPOZORNENIE: Používate zastaralý prehliadač, ktorý tieto stránky nevie zobraziť správne! Nové, bezpečné verzie prehliadačov sú k dispozícii tu: Chrome, FireFox, Opera, Safari alebo Internet Explorer.   [Zatvoriť]
Zlatý bažant logo

Obsah tejto web stránky je vhodný len pre osoby
staršie ako 18 rokov

Deň
Mesiac
Rok

Vyplnením a odoslaním tohto formulára súhlasíte so zásadami používania osobných údajov a so zásadami používania súborov cookies.
Pre viac informácií si prosím prečítajte naše Zásady používania osobných údajov a Zásady používania súborov cookies.

Pite rozumne

Schémy výroby

Príjem jačmeňa
Príjem jačmeňa

Slad sa vyrába z dvojradového jarného sladovníckeho jačmeňa. Pri výrobe jedného litra piva sa použije 15 – 20 dekagramov sladu v závislosti od druhu piva. Na výrobu jednej várky piva, ktorá predstavuje približne 500 hl, sa teda spotrebuje asi 10 ton sladu.

.01

Slad v hurbanovskej sladovni sa vyrába hlavne zo slovenského jačmeňa. V prípade problémov s množstvom alebo kvalitou domáceho sladovníckeho jačmeňa v danom roku sa potrebné množstvo doplní dovezenou surovinou. Na výrobu celkového ročného objemu sladu (viac ako 145 000 ton) sladovňa v Hurbanove spotrebuje asi 180 000 ton jačmeňa.

Máčanie jačmeňa
Máčanie jačmeňa

Máčaním sa zrno prebudí k životu, aktivujú sa v ňom enzýmy a začne postupne klíčiť. Počas jednodňového máčania sa zvýši obsah vody v jačmeni na 44 percent.

.02

V hurbanovskej sladovni sa jačmeň máča v 9 náduvníkoch, pričom tri z nich majú kapacitu 45 ton a ostatných šesť má kapacitu až 60 ton jačmeňa. Vďaka tomu sa v hurbanovskej sladovni denne namáča okolo 480 ton jačmeňa.

Klíčenie a sušenie
Klíčenie a sušenie

Klíčenie prebieha v Saladinových skriniach alebo na posuvných hromadách. Zásobné látky v zrne sa pri ňom rozkladajú na jednoduchšie a aktivujú sa enzýmy v jačmeni. Klíčenie trvá 5 dní pri teplote 15-18°C. Po vyklíčení sa sušením (takzvaným hvozdením) prerušujú fyziologické pochody a tvoria sa aromatické látky.

.03

Slad sa suší prúdom vzduchu – spočiatku pri miernej teplote, ktorá sa v závere hvozdenia zvyšuje a dlhšiu dobu sa udržuje na úrovni 80°C pri výrobe sladu pre svetlé pivá a viac ako 100°C pri výrobe sladu pre tmavé pivá. Po hvozdení sa hotový slad ešte upraví odkličovaním, teda odstránením klíčkov zo zrna. Nakoniec sa slad zbaví nečistôt v tzv. leštičkách.

Výroba sladiny
Výroba sladiny

Slad sa pred ďalším spracovaním necháva istý čas odležať, aby klesla jeho teplota a upravili sa jeho vlastnosti. Potom sa slad zošrotuje, aby sa z neho jednoduchšie uvoľnili potrebné látky, ktoré dávajú pivu jeho tvár. Zošrotovaný slad sa zmieša s vodou vo vystieracej kadi počas takzvaného vystierania.

.04

Potom nasleduje rozštiepenie sladu enzýmami v procese rmutovania. Škrob sa pri tomto procese štiepi na skvasiteľné sacharidy, z ktorých potom počas fermentácie kvasinky produkujú alkohol a oxid uhličitý. Po procese rmutovania sa získa sladina, ktorá sa nakoniec prefiltruje v sladinovom filtri.

Varenie
Varenie

Var sladiny s chmeľom, takzvaný chmeľovar, prebieha v mladinovom kotle. Cieľom chmeľovaru je okrem vyzrážania proteínov v roztoku aj získanie horkých látok z chmeľu, ktoré dávajú hotovému pivu jeho príjemnú horkosť. Uvarená mladina sa najprv odkalí vo vírivej kadi, potom sa schladí a prevzdušní.

.05

Výroba jednej várky piva trvá asi 6 hodín a za 24 hodín hurbanovský pivovar uvarí jedenásť várok. V priebehu tohto procesu prechádza každá várka postupne cez jednotlivé nádoby varne, z ktorých každá má objem približne 600 hektolitrov. Varňou takto zároveň prebiehajú tri várky, každá v inom štádiu procesu.

Kvasenie
Kvasenie (fermentácia)

Stupňovitosť piva sa určuje množstvom extraktu (skvasiteľnej hmoty) v pôvodnej uvarenej mladine. Určovanie stupňovitosti sa robí pri teplote mladiny 20°C.

.06

Extrakt sa pri kvasení pomocou kvasiniek mení na alkohol a oxid uhličitý, ktoré dávajú pivu jeho silu a rezkosť. Okrem toho pri kvasení vznikajú ďalšie vonné a chuťové látky, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú vôňu a chuť piva. Kvasenie trvá 7-12 dní a prebieha v takzvaných cylindro-kónických tankoch.

Ležanie
Ležanie

Mladé pivo, ktoré sa získalo po hlavnom kvasení, sa prečerpá do ležiackych nádob, kde pri teplote 1-2°C prebieha dokvasovanie a dozrievanie. Mladé pivo sa počas tohto ležania chuťovo a aromaticky vyrovná, teda dozreje.

.07

Ležanie piva trvá podľa druhu piva jeden až štyri týždne. Pivovar v Hurbanov má spolu 42 ležiackych tankov, pričom každý má objem 1 000 hektolitrov.

Filtrácia
Filtrácia

Aby malo pivo dokonalú iskru, je potrebné filtráciou z neho odstrániť jemné zákaly spôsobené bielkovinami, chmeľovými látkami a pivovarskými kvasinkami. Tento proces prebieha vo filtračnom zariadení prietokom piva cez kremelinu.

.08

Kremelina je prírodná látka, ktorá vzniká rozomletím prázdnych schránok pravekých morských mäkkýšov. Hurbanovský pivovar používa kremelinu dovážanú z Francúzska alebo zo Severnej Ameriky.

Kontrola kvality
Kontrola kvality

Laboratórna kontrola prebieha počas celého procesu výroby sladu a piva, pričom zaručuje kvalitu vstupných surovín, správny priebeh a výsledky jednotlivých procesov. Nakoniec je kontrolované aj hotové pivo.

.09

Pivo sa nekontroluje iba chemickými rozbormi a pod mikroskopom, ale aj ochutnávaním, čo zaručuje jeho správnu chuť, farbu a vôňu. Pivo ochutnávajú nezávisle od seba profesionálni ochutnávači, ktorí sa musia zhodnúť na jeho správnych vlastnostiach.

Balenie
Balenie

Po skončenej filtrácii prebieha plnenie piva do fliaš, plechoviek a sudov. Hlavnou zásadou správneho plnenia je zabrániť úniku oxidu uhličitého z piva. Po naplnení sa pivo podrobuje pasterizácii kvôli umŕtveniu kvasiniek, ktoré v ňom zostali po filtrácii. Tento proces trvá približne 1 hodinu od teplôt, ktoré malo pivo pri plnení až po pasterizačnú teplotu 62°C.

.10

Pasterizácia podstatne predĺži trvanlivosť piva, čím zaručuje jeho kvalitu počas niekoľkých mesiacov po naplnení.

Expedícia
Expedícia

Pivo vyrobené v hurbanovskom pivovare sa rozváža do všetkých kútov Slovenska a exportuje do viacerých európskych a svetových krajín. Je to vďaka tomu, že jeho výborná kvalita oslovuje spotrebiteľov u nás aj v zahraničí.

.11