Osviež sa s Radlerom 0,0% a zapoj sa do Veľkej letnej súťaže!
Posielaj kódy spod uzáveru a vyhraj viac ako 500 skvelých cien.
CHCEM HRAŤ

Obsah tejto web stránky je vhodný len pre osoby
staršie ako 18 rokov

Deň
Mesiac
Rok

Výroba

Hurbanovčania pre vás už roky poctivo a s láskou varia pivo Zlatý Bažant. Kým sa však malé zrnká jačmeňa premenia na jedno veľké na vašom stole, prejdú dlhou a náročnou cestou.

Príjem jačmeňa

Slad sa vyrába z dvojradového jarného sladovníckeho jačmeňa. Pri výrobe jedného litra piva sa použije 150-200 gramov sladu v závislosti od druhu piva. Na výrobu jednej várky piva, ktorá predstavuje približne 500 hl, sa teda spotrebuje asi 10 ton sladu.

Máčanie jačmeňa

Máčaním sa zrno prebudí k životu, aktivujú sa v ňom enzýmy a začne klíčiť. Počas jednodňového máčania sa obsah vody v jačmeni zvýši na 44 %.

Klíčenie a sušenie

Klíčenie prebieha v saladinových skriniach alebo na posuvných hromadách. Zásobné látky v zrne sa pri ňom rozkladajú na jednoduchšie a aktivujú sa enzýmy v jačmeni. Klíčenie trvá 5 dní pri teplote 15 – 18 °C. Po vyklíčení sa sušením (tzv. hvozdením) prerušujú fyziologické pochody a tvoria sa aromatické látky.

Výroba sladiny

Slad sa pred ďalším spracovaním necháva istý čas odležať, aby klesla jeho teplota a upravili sa jeho vlastnosti. Potom sa zošrotuje, aby sa z neho jednoduchšie uvoľnili potrebné látky, ktoré dávajú pivu jeho charakter. Zošrotovaný slad sa zmieša s vodou vo vystieracej kadi počas tzv. vystierania.

Varenie

Var sladiny s chmeľom (tzv. chmeľovar) prebieha v mladinovom kotli. Cieľom chmeľovaru je okrem vyzrážania proteínov v roztoku aj získanie horkých látok z chmeľu, ktoré dodávajú hotovému pivu príjemnú horkosť. Uvarená mladina sa najprv odkalí vo vírivej kadi, potom sa schladí a prevzdušní.

Kvasenie

Stupňovitosť piva sa určuje podľa množstva extraktu (skvasiteľnej hmoty) v pôvodnej uvarenej mladine. Určovanie stupňovitosti sa robí pri teplote mladiny 20 °C. Extrakt sa v tankoch mení na alkohol a CO2, ktoré dávajú pivu jeho silu a rezkosť.

Ležanie

Mladé pivo, ktoré sa získalo po hlavnom kvasení, sa prečerpá do ležiackych nádob. V nich pri teplote 1-2 °C prebieha dokvasovanie a dozrievanie. Mladé pivo sa počas ležania chuťovo a aromaticky vyrovná, teda dozreje.

Filtrácia

Aby malo pivo dokonalú iskru, treba z neho filtráciou odstrániť jemné zákaly spôsobené bielkovinami, chmeľovými látkami a pivovarskými kvasnicami. Tento proces prebieha vo filtračnom zariadení prietokom piva cez kremelinu.

Kontrola kvality

Laboratórna kontrola prebieha počas celého procesu výroby sladu a piva. Zaručuje kvalitu vstupných surovín, správny priebeh a výsledky jednotlivých procesov. Nakoniec sa kontroluje aj hotové pivo.

Balenie

Hlavnou zásadou správneho plnenia do fliaš, plechoviek a sudov je zabrániť úniku oxidu uhličitého z piva. Po naplnení sa pivo podrobuje pasterizácii kvôli umŕtveniu kvasiniek, ktoré v ňom zostali po filtrácii. Tento proces trvá približne hodinu od teplôt, ktoré malo pivo pri plnení, až po pasterizačnú teplotu 62 °C.

Expedícia

Pivo vyrobené v hurbanovskom pivovare sa rozváža do všetkých kútov Slovenska, exportuje sa do viacerých európskych i svetových krajín. Tak si môžete vychutnať svoje obľúbené pivo Zlatý Bažant prakticky kdekoľvek. Na zdravie, Slovensko!

História

Existuje veľa príbehov a toto je jeden z nich. Výnimočný príbeh piva Zlatý Bažant, ktoré varíme výhradne zo 100 % hurbanovského sladu, priamo v slnečnom Hurbanove. Sme hrdí, že inováciami, ktoré pre vás prinášame, môžeme prepisovať históriu slovenského pivovarníctva.
Na zdravie, spomienky! Na zdravie, Slovensko!

viac