Obsah tejto web stránky je vhodný len pre osoby
staršie ako 18 rokov

Deň
Mesiac
Rok

História

Existuje veľa príbehov a toto je jeden z nich. Výnimočný príbeh piva Zlatý Bažant, ktoré varíme výhradne zo 100 % hurbanovského sladu, priamo v slnečnom Hurbanove. Sme hrdí, že inováciami, ktoré pre vás prinášame, môžeme prepisovať históriu slovenského pivovarníctva. Na zdravie, spomienky! Na zdravie, Slovensko!

1964

Položenie základného kameňa budúceho pivovaru a sladovne

Naša cesta sa začala v malom mestečku na juhu Slovenska, medzi riekami Žitava a Nitra.

1967

Spustenie prevádzky sladovne v Hurbanove

Mesto Hurbanovo bolo strategicky vybraté ako najteplejšie miesto v Československu, ideálne na pestovanie kvalitného jačmeňa. V prvej etape po spustení dosahovala sladovňa kapacitu až 35 000 ton sladu ročne.

1969

Dostavanie pivovaru v Hurbanove

Zlatý Bažant dostal sladovňu priamo do kolísky a mal tak plnú kontrolu nad hlavnou surovinou počas celej výroby – od zrnka jačmeňa až po orosený pohár piva. Vďaka výsade distribúcie tohto piva po celej republike sa stal jedným z najvýznamnejších pivovarov v Československu.

1971

Prvá výrobná linka na plnenie piva do plechoviek vo východnom bloku

Moderný plechový obal dokázal prevahu nad tradičným sklom predovšetkým v lepšej možnosti skladovania, prenosu, ľahšej hmotnosti a nerozbitnosti. Pivom z Hurbanova v inovatívnom balení boli okrem predajní zásobované aj zastupiteľské úrady, letecké a rýchlikové spoje.

1972

So Zlatým Bažantom okolo sveta či na Himaláje

Aby sme preukázali trvanlivosť nášho piva v plechovke, stali sme sa súčasťou výbavy významných expedícií a výprav. Pivo Zlatý Bažant s moreplavcom Richardom Konkolským oboplávalo zemeguľu a rok nato bolo súčasťou československej himalájskej výpravy na Nanga Parbat.

1977

Rozšírenie exportu piva Zlatý Bažant do dvanástich krajín sveta

Už 8 rokov po vzniku sme vyvážali naše pivo do krajín Európy, Afriky a Ázie. Zlatý Bažant si tak mohli vychutnať napríklad aj na Islande, v Dánsku, Tunise či v Afganistane.

1978

Plechovka vo vesmíre

Posádka ruskej vesmírnej lode Sojuz 29, kozmonauti Kovaľonok a Ivančenkov, sa postarala o to, aby Zlatý Bažant vyletel aj do vesmíru. Plechovka hurbanovského piva si tak vyskúšala aj extrémne podmienky na obežnej dráhe.

1995

Príchod silnej medzinárodnej pivovarníckej spoločnosti Heineken Group

Pomocou zahraničnej investície sme začali modernizovať, rozširovať, zvyšovať efektívnosť a kvalitu výroby.

1997

Spustenie výroby Zlatý Bažant Nealko

Nadväzuje na tradíciu prvého nealkoholického piva PITO Bažant, obľúbeného v 80. rokoch.

2001

Vlastný originálny dizajn fliaš a twist-off uzáver

Okrem novej unikátnej fľaše sme priniesli aj nové praktické otváranie. Naša dvanástka bola prvé pivo na slovenskom trhu plnené do fliaš s ľahko otvárateľným otočným uzáverom.

2002

Postavenie novej najväčšej a najmodernejšej sladovne v strednej Európe

Vďaka záujmu o prvotriedny hurbanovský slad aj zo zahraničia sa jej celková kapacita zvýšila na 150 000 ton sladu ročne.

2007

Začiatok dlhoročnej tradície sviatočných špeciálov

Sviatočné obdobie spájame s chutným prekvapením v podobe nových štýlov piva, ktorými v priebehu rokov boli: pšeničné pivo, porter, bock, tmavé kvasinkové, roggen, medový porter, marcové či IPA. Veľmi nás teší, že z tohto zvyku sa neraz stala pivná udalosť sezóny.

2008

Zmena dizajnu

Vytvorili sme novú elegantnú etiketu, ktorá spolu so zlatou šatôčkou na hrdle špeciálnej zelenej fľaše dodávala exkluzívnemu pivu skutočne výnimočný ráz.

2010

Uvedenie modernej tankovej technológie

Vďaka antikorovým tankom čapujeme nepasterizované pivo, dovezené priamo z pivovaru a navyše dokonale chránené. Aj preto je vždy čerstvé a zachováva si pôvodné vlastnosti.

2011

Uvedenie piva Zlatý Bažant Radler

Kvalitu piva Zlatý Bažant sme spojili s osviežujúcou chuťou prírodnej šťavy a vytvorili jedinečný chuťový zážitok. 100 % prírodné zloženie ho predurčuje na osvieženie počas slnečných dní.

2015

Zmena dizajnu značky

Nový vzhľad vzdáva hold pivovarníckemu remeslu a vyjadruje návrat ku koreňom značky, do Hurbanova. Pri tejto príležitosti si s vami symbolicky pripíjame: Na zdravie, Slovensko!

2015

Uvedenie piva Zlatý Bažant Radler 0,0%

Ako prví sme priniesli na slovenský trh nealkoholický radler so skutočne nulovým obsahom alkoholu, ktorý si môžete vychutnať bez obmedzení, dokonca i za volantom.

2016

Uvedenie piva Zlatý Bažant 73

Pivná lahôdka, pripomínajúca minulé časy, to nie je len retro dizajn fľaše. Inšpirovali sme sa najstarším zachovaným varným listom Zlatého Bažanta z roku 1973 a s použitím tradičných metód a moderných technológií sme uvarili tento výnimočný ležiak.

2016

Zlatý Bažant Radler 0,0% v uzatvárateľnej PET fľaši

Úspešný nealkoholický radler sme tento rok naplnili do praktických plastových pollitrových fliaš, ktoré sa dajú jednoducho otvoriť či zatvoriť. Toto balenie je ideálne na dodržiavanie pitného režimu pre všetkých aktívnych ľudí.

2017

50. výročie sladovne a 100 % hurbanovský slad

Pivovar bez sladovne je ako vinár bez vinice. V Hurbanove už desaťročia spájame pivovarnícke majstrovstvo s poctivým sladovníckym remeslom. Pri príležitosti tohto významného míľnika sme celému Slovensku predstavili 100 % hurbanovský slad, vďaka ktorému má pivo Zlatý Bažant nezameniteľnú chuť.

2017

Zlatý Bažant Radler 0,0% light

100 % prírodný, 0,0 % alkoholu a o 30 % menej cukru. Túto revolučnú novinku sme priniesli pre všetkých, ktorí si v strave sledujú obsah cukru. Vychutnajú si ho najmä milovníci ovocného osvieženia, ktorí nechcú robiť kompromisy medzi chuťou a prírodným zložením.

2018

Zbohom, Nealko, vitaj, Zlatý Bažant 0,0 %

Po viac ako 20 rokoch sme ukončili výrobu piva Zlatý Bažant Nealko, pretože ešte stále obsahovalo kvapku alkoholu. Novinka Zlatý Bažant 0,0%, spolu s tmavou verziou, je prvé slovenské pivo úplne bez alkoholu pre úplnú istotu za volantom či v práci, alebo pri športe.

Výroba

Hurbanovčania pre vás už roky poctivo a s láskou varia pivo Zlatý Bažant. Kým sa však malé zrnká jačmeňa premenia na jedno veľké na vašom stole, prejdú dlhou a náročnou cestou.

viac